nederlandsnl
English
Russisch
pianoles-amsterdam

pianoles_amsterdam_UvA_Universiteit_van_amsterdam

Foto: Ilya Rabinovich

Pianiste Sara Crombach (1966) studeerde aan de conservatoria van Den Haag en Amsterdam bij de Russische pianist Naum Grubert. Tijdens en na haar studie volgde zij masterclasses bij onder anderen het Kodaly Kwartet, Boris Berman, Sergei Dorensky en Maria João Pires. Behalve als soliste is Sara Crombach een veelgevraagd kamermuziekpartner en zij treedt o.a. op met de pianist Bernd Brackman en de cellist Wladislaw Warenberg.
Haar solorepertoire is veelzijdig en omvat, naast werken van de grote klassieke en romantische componisten zoals Bach, Beethoven en Chopin, ook veel werken uit de 20ste eeuw. Zij heeft een voorkeur voor Russische en Sovjet componisten zoals Skrjabin, Sjostakovitsj, Prokofjev, Oestvolskaja en Schnittke. Ook is zij vaak te horen in werk van Turkse (o.a. Fazil Say), Armeense (o.a. Komitas) en Azerbeidzjaanse bodem en in 2010 verscheen de cd “Black Garden” met Azerbeidzjaanse muziek van Fikret Emirov en Niyazi. Samen met Wladislaw Warenberg nam zij de cd “De Romantische Cello” (Brilliant Classics) op met werken van Gershwin, Schumann, Rachmaninov en anderen.

Sara Crombach is veelvuldig in de pers geroemd om haar buitengewone zeggingskracht en haar vermogen om het publiek te verrassen, onthutsen en ontroeren. Haar programma’s zijn meestal een kruisbestuiving van muziek, poëzie en andere kunstvormen en als zodanig zonder meer uniek. Als musicus had Sara Crombach altijd een grote belangstelling voor Rusland en de Sovjet-Unie. Zij voelde aan den lijve de kracht van de unieke muzikale taal die was ontstaan binnen de context van een totalitair regime. Door nieuwsgierigheid en de wens tot een dieper begrip gedreven, besloot zij om aan de Universiteit van Amsterdam Russische taal- en letterkunde en Oost-Europese Studies te studeren. Na veelvuldig verblijf in Rusland en Azerbeidzjan werd de pianiste gegrepen door de sociale en politieke problemen waarin veel samenlevingen in de voormalige Sovjet-Unie verkeren. Vooral het werk met weeskinderen uit Bakoe en met vluchtelingen uit Nagorny Karabakh opende haar ogen voor de desastreuze gevolgen die regionale conflicten hebben voor de locale bevolking. Deze ervaringen inspireerden haar tot verder onderzoek naar oorzaken en gevolgen van de conflicten op de Kaukasus.

Sinds 2009 is Sara Crombach als onderzoeker en docent Oost-Europese Studies verbonden aan de Universiteit van Amsterdam. Zij promoveerde in oktober 2019 op haar proefschrift “Ziia Buniiatov and the Invention of an Azerbaijani Past” en haar onderzoek is gewijd aan de erfenis van de Sovjet-Unie en de zoektocht naar nationale identiteit in Azerbeidzjan.